Vegetariánství

Nedávno jsem si vzpoměl, jak mi, když jsem byl malý, vadilo maso z rajské omáčky mezi zuby, nedalo se hodiny vyndat, bohužel jsem ještě neznal mezizubní kartáček. Ano, jsem vegetarián, vlastně skoro vegan, mlíko ani vejce domů nekupujeme, sem tam nějaký yogurt.

Proč jsem šel touto cestou? Důvodů bylo několik, ty hmatatelné byly dva. Prvně to byla kniha Čínská studie – Thomas M. Campbell, po přečtení jsem dosti razantně opustil od masa a mléčných výrobků, aniž bych věděl jak se správně stravovat. Po necelém roce jsem si maso občas zase dal “nedělní oběd”, ale pak přišla další “depeše” do mých očí. Toto 005b_chutovkyvideo, které jasně ukazuje o čem to “všechno” kolem jídla je, že to není o výživě lidí, ale o výdělku a průmyslu. Naštěstí můžu napsat slovo “všechno” do uvozovek, spousta lidí procitá a začíná nas výživou svého těla přemýšlet. Během let jsem zjistil co vše mé tělo potřebuje a nepotřebuje.

A teď můžu říci, že se cítím báječně, když opomenu vánočního kapra a občasnou šumku v českých česnečkách. A to, co jsem objevil za pestrost produktů a hlavně chutí mimo běžnou českou kuchyni je úžasné. Nejvíce mě oslovila Makrobiotika, ale i LifeFood (Vitariánství) ja báječné. Pečeme si kváskkový chleba, pěstujeme kombuchu (domácí limonáda), občas si dáme půst…  jo, a jsem gurmán, veliký :) dobrou chuť

6. 7. 2014 – stránka s pěkným přehledem, proč být vegetariánem http://www.celostnimedicina.cz/7-duvodu-proc-se-stat-vegetarianem.htm

6. 2. 2015 – rozhovor o jídle s Jaroslavem Duškem

21. 3. 2016 – krásný článek o výživě jedné doktorky Mýty o výživě, které mě už unavují – a co místo nich říkám svým pacientům

22. 3. 2016 – super rozhovor v Českém rozhlase s 88.letou Jarmilou Průchovou o makrobiotice

27.2.2017 – krásný článek o současné PŠENICI

10.3.2017 – dítě, Mistr

Přesunout se na začátek